divendres, 22 de febrer del 2013

Un centenar de persones a la presentació a Valls de "El pou dels maquis" de Margarida Aritzeta



Unes cent persones han assistit aquest dijous, 21 de febrer, a l'acte de presentació del doble llibre "El pou dels maquis" de Margarida Aritzeta a Valls, a la sala d'actes de l'IEV. Xavier Salat, president de l'entitat, ha obert l'acte assegurant que "m'he emocionat" llegint passatges de la novel·la que fan reviure espais i persones del Valls de mitjans dels anys 40, entre els que s'hi compten els seus propis familiars i els d'altres assistents a l'acte.

Lluís Figuerola ha llegit diversos paràgrafs de la novel·la editada per Cossetània i del llibre que la complementa amb detalls de la recerca documental i, en paral·lel l'autora i el director de l'Arxiu Municipal de Valls, Jep Martí, han mantingut un diàleg per situar el context i algunes de les anècdotes i fets que es narren al llibre. Martí ha fet referència al bombardeig que va patir la vila que va matar a unes 18 persones, en bona part de Valls, "de les que no en sabem res i van desaparèixer".  Aritzeta, per la seva banda, ha assenyalat que al llibre hi apareixen "moltes famílies, moltes persones que en uns anys foscos es van trobar enmig d'uns fets extraordinaris".

L'autora ha remarcat que el llibre procura donar a conèixer uns fets que s'han mantingut en silenci durant molts anys al si de moltes famílies que van viure a l'època i que van procurar de protegir als seus no parlant de la seva vida en la clandestinitat. Uns lluitadors que Martí ha recordat que "no tots van anar a l'exili, sinó que alguns van fer exili interior i no van parlar mai més en públic fins després de la mort de Franco". Després de la presentació, que ha conclòs amb una projecció de fotografies de l'època, els assistents han intervingut a l'acte aportant anècdotes i pinzellades de la postguerra que han viscut o els han explicat els seus familiars.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons